هنر خوشنویسی، ادبیات و تاریخ ایران و مقالات سیاسی

یا مرگ یا آزادی

 

باختر امروز اولین شماره هشتم مرداد ماه ۱۳۲۸ سر مقاله‌ای با عنوان یا مرگ یا آزادی  به قلم دکتر حسین فاطمی به چاپ رساند. موضوع این مقاله که در مورد اوضاع سیاسی آن دوران است  به توصیف سیاستمداران منفعت طلب و دزدی و غارت در عرصه‌ی سیاست می‌پردازد، پدیده‌ای که در حکومتهای فاسد
و دیکتاتوری رواج دارد و در این میان مردم محروم زیان کننده‌ی اصلی هستند. 

این مقاله از آنجا که حرف و سخن این روزهاست انتخاب شده است. توصیف نمایندگان و رؤسای حکومت آخوندی از صدر تا ذیل که اشتهای سیری ناپذیر آنها از منابع و ثروتهای ایران زمین در هیچ قاموسی نمی‌گنجد. 

در یکی از روزهای گرم تابستان ۱۳۲۴ درست چهارسال پیش، آخرین سرمقاله باختر را من در میان پریشانی و نگرانی از اوضاع سیای آن روز نوشتم و صبح روز بعد برای شرکت در یک کنفرانس بین‌المللی با هواپیمای سربازبر فرانسوی به طرف اروپای ویران و گرسنه و پاریس ضربت خورده که تازه از جنگ دشمن نجانت پیدا کرده بود سفر کردم چند ماهی بیشتر نگذشت که روزنامه‌ی باختر به مناسبت نداشتن سرپرست دلسوز از میان رفت و مؤسسه‌ای که محصول سالها خون جگری و زحمات عده‌ای از نویسندگان با ایمان و جوانان مستعد و لایق بود بسته شد.

روزنامه‌ی ما آنروز سخت سرگرم مبارزه بود و برای مدت چند ماه تنها و یکه در زیر چکمه‌ی ارتش بیگانه که ایران را هنوز زیر اشغال خود داشت فریاد میزد. در تمام قضایای حساس سیاسی کلیه‌ی اختلافات فکری را کنار گذاشت و همان راهی که به مصلحت و سعادت مملکت بود ادامه داد. این حرف‌‌‌ها را اکنون برای این نمیگویم که از کسی اجر و مزد و پاداش  بگیرم  زیرا به تدریج خوب احساس کرده‌ام که این کشور جای همین بازیگرها‌ئیست که هر روز و هر ساعت رنگ عوض میکنند و برای دزدی و غارتگری پا به دایره‌ی سیاست می‌گذارند و به منظور جیب بری و منفعت طلبی حاضرند تمام مذاهب و عقاید و احساسات را به دو پول سیاه قباله کنند!!

اکثر این جماعتی که امروز مدال قهرمانی مبارزه‌ی ضد توده را بر سینه دارند و کرسی وزارت و وکالت را برای جبران خسارات ادعائی خود مطالبه می‌کنند و در آن زمان مانند گربه‌های دزد لوس از در و دیوار سفارت شوروی بالا میرفتند  و افتخار می‌کردند که در ردیف صحابه‌ی شیخ الاسلام در آمده‌اند!!

این مناظر رقت بار و این بی‌حسابی را که انسان می‌بیند بر خود میلرزد و حق دارد فکر کند اگر یک روز دیگر این مملکت به فداکاری فرزندانش احتیاج پیدا کرد آیا این ناسپاسی و بی‌بند و باری مسؤلین امور در طرز کار و وضع سیاسی و اجتماعی آینده مؤثر نخواهد بود.

آن آزادی ایده آل بشر که چند قرن است رفیق زندگی و سرچشمه ی سعادت اقوام متمدن جهان بشمار می‌آید برای مردم مملکت ما حکم خواب و خیال و وهم تصور را پیدا کرده  به طوری‌ که ما با استبداد و زور و تجاوز و تعدی آشنا شده‌ایم و با این مظاهر اعصار اولیه خلقت خو گرفته‌ایم که دنیای غیر مقید و آزاد پیش نظر ایرانی وجود خارجی ندارد وحتی نمی‌تواند تصور کند که دور از آسیا و بالاتر از این صحاری خشک و بی‌آب و علف شرق نیز مللی زندگی می‌کنند که تو سری خوردن را نمی‌شناسند. کرنش و چاپلوسی در حیات سیاسی ایشان اثری ندارد. وطن فروشی و بی‌تقوایی شرط موفقیت آنان محسوب نمی‌شود و از هزار راه و دستاویز هر روز خانه‌ی دهقان و کارگر و کاسب را دولت فقط برای اینکه سر نیزه در اختیار دارد نمی‌چاپد.

دلم از این می‌سوزد که اعمال مشتی طماع و صندلی پرست و جاه طلب را به حساب تمام ملت ایران خواهند گذاشت و جامعه‌ای از این خرابکاری معدودی نالایق و ناپاک خواهد سوخت/

باختر امروز با همان تهور دیروز باختر با همان جسارت و بی‌پروایی،‌ از مصالح علفخورها، پا برهنه‌ها و گرسنه‌ها و بی‌کفن‌ها دفاع خواهد کرد. این روزنامه مال میلیونها مردمیست که در اثر ضعف و ناتوانی در شرایط زندگی  عصر جدید یا قرون وسطی باقی مانده‌‌اند و از دنیای قرن بیستم خبری ندارند.

شعار ما این است: یا مرگ یا آزادی

اشتراک:

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

پربیننده‌ترین مطالب

Featured Post

۲مرداد ۱۳۷۹ درگذشت احمد شاملو شاعر شاعران خورشید درخشان آسمان ادب ایران

  احمد شاملو ( ۲۱ آذر ۱۳۰۴ – ۲ مرداد ۱۳۷۹) متخلص به الف. بامداد و الف. صبح، شاعر، فیلم‌ساز، روزنامه‌نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ‌نویس و از ...

Advertisement

Main Ad

بايگانی وبلاگ

جدیدترین مطالب